BOŞANMAK VE ÇOCUKLAR

Boşanma aşamasında bir bayan;
” Ayşegül hocam, eşimle evleri ayırdık. Boşanma davası açmış, çocuklarımı göstermiyor. Beni onlarla tehdit ediyor. Yavrularımı çok özledim.
Onlara ne kadar düşkün olduğumu bilmesine rağmen;
” Senden nefret ediyorlar. Artık seni görmek de, konuşmak da istemiyorlar.” Diyor.

(Tabi ki böyle bir durumun erkek versiyonu da var.)

Boşanma son çaredir. Bununla birlikte taraflar, boşanmaya karar kıldıysa; her iki tarafın da; (ne yaşandıysa yaşansın), bu olumsuzlukları çocuklara yansıtmamaları gerekmektedir.
Her ebeveynin çocuklarını görme, çocukların da ebeveynlerini görme hakları vardır.

Özellikle de çocukları göstermemek, göstermememekle tehdit etmek, şantaj yapmak, (çocuk kimde kalıyorsa) diğer tarafı kötülemek, suçlamak gibi davranışlar; hatta çocuk kimde kalıyorsa çocukları görme hakkı olduğu halde görmemek; karşı tarafa acı çektirme isteğinden kaynaklanmaktadır.
Suçlanan eş cezalandırılmak istenirken; en çok zararı da çocuklar görür. Çünkü ruhlarında onulmaz yaralar açılır. Anaya, babaya, hayata güvenleri sarsılır. Kendilerinin reddedildiklerini, istenmediklerini, kabul edilmediklerini hissederler. Hatta daha ileri götürüp, anne babasının kendileri yüzünden boşandıkları inancına kapılarak suçlu hissedebilirler.

Ana baba için boşanma bir travma olduğu kadar, çocuklar için de bir travmadır.
Çocukların ebeveyniyle görüşmesini engellemek (/görüşme hakkı olduğu halde, diğer eşin yanında yaşayan çocuğuyla görüşmemek) ise bu travmanın artmasına ve çocukların psikolojik, sosyal, bilişsel, duygusal, sistemlerini; ileri dönemde, okul, iş ve ikili ilişkilerini olumsuz etkileyebilmektedir.

NOT: Boşanma aşamasındaysanız, her söylediğiniz sözde ve davranışta önce çocukların ruh
sağlıklarını düşünmeniz, ona göre hareket etmeniz bu süreci beraberce kolay bir şekilde atlatmanızı sağlar.

Çocuklarınıza şu konuda vurgu yapmakta yarar var:
“Yavrum, bazen anne babalar anlaşamayabilir ve boşanabilir. Bununla birlikte, anne baba çocuğundan boşanamaz. Annen(/ baban) bundan böyle başka bir evde yaşayacak; buna rağmen, onunla yine görüşeceksiniz. Beraberce keyif aldığınız şeyleri yapabileceksiniz. Benimle de yapabileceksin.
Seni ikimiz de çok seviyoruz. Hayattaki en değerlimizsin… Her şekilde yanındayız ve yine güvendesin. “

Hangi yaşta olursa olsun çocuklarınıza bu şekilde sözler edebilir, güvende olduğu mesajı verebilir, böylece boşanma travmasını daha kolay atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Not: Eğer tek başınıza çözüm sağlayamıyorsanız,; bir danışmandan bu konuda bir yardım almanız, çözümü kolaylaştıracaktır.

Sevgiyle kalın.

Ayşegül Özkonak

Aile Danışmanı

http://www.facebook.com/aysegul.ozkonakhttps://instagram.com/kisiselgelisimdansman/05052509633