BİZE YAPILAN BİR DAVRANIŞA NASIL KARŞILIK VERMELİYİZ?
Eğer bir kişi bize karşı tasvip etmediğimiz bir şekilde davranıyorsa; bizim de ona karşı iki şekilde davranma olasılığımız var:
1. “Sorun daha da büyümesin, tartışma yaşanmasın, insanlar hata yapabilir” düşüncesiyle sessiz kalıp, içe atarız. Ve bu davranışın tekrarını yaşarız. Ona karşı öfkemiz ve kırgınlığımız gitgide artar. Ruhsal, bedensel, zihinsel anlamda o kişiden uzaklaşırız.
İletişimi keser, belki de yıllarca kırgınlık yaşarız…
2.Duygumuzu, bu tarz konuşmalardan hoşlanmadığımızı açık, net, kararlı bir şekilde ifade ederiz. Onu uyarır, uygun bir tarzda, karşıdakine duygumuzu belirtiriz.
Duygumuzu ifade edince ruh ve bedenimiz de rahatlar. İletişimimiz devam eder.
İstemediğimiz sözü duymak, bizim bir korkumuz olabilir. O kişi bize aynalık yapıyordur. Önce bu korkuyu tespit eder, ondan arınır ve kontratları iptal eder, o kişiyi ve kendimizi affedersek; artık o ve onun gibilerle, ya da o durum ve olaylarla karşılaşma olasılığımız da kalmaz. O kişi bize, biz ona öğretiyiz. O öğretinin bir şekli de, bizim fazla sessiz kalmamamızla alakalı olabilir. Ya da tersi; çok öfkeliysek, öfkemizi kontrol etmemizle ilgili bir öğreti olabilir.
Aklınızda olsun… Başkalarının bize nasıl davranacaklarını yalnız biz belirleriz.
Sevgiyle, umutla, ışıkla, mutlulukla, iyi bir iletişimle kalın. 🙂
Aile Danışmanı
Ayşegül Özkonak
www.aysegulozkonak.com
Bir cevap yazın