Ben aynı zamanda İlkyardım Eğitmeni ve AFAD ekibindenim. O yüzden bugünkü yazımı DEPREM konusuna ayırdım. Belki paylaşır ve sevdiklerinizin de bilgilenmesini sağlarsınız.

DEPREM SIRASI VE SONRASINDA YAPILACAKLAR

Deprem gerçeği olan bir ülkedeyiz .Depremleri yaşıyoruz; hatta belki kimimiz sevdiklerimizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldık ya da kalıyoruz. Peki tüm bunlara rağmen, bizler bireysel anlamda, deprem sorunu hakkında ne gibi önlemler alıyoruz? Bu konuda neler yapıyor, neler öğreniyoruz? Kendimizi, çevremizi bilinçlendirmek için neler yapıyoruz? Bir deprem olduğunda neler yapmalıyız? Birisi yaralandığında nasıl müdahale etmeliyiz? Kendimize nasıl müdahale etmeliyiz? Her ilin deprem toplanma merkezi var mı, varsa nerede?
Sorular bu şekilde devam eder gider.
Düşünün…
Uyuyorsunuz ; gecenin bir yarısı, aniden gelen gümbürtü ve sarsıntıyla yatağınızdan fırlıyorsunuz. Ne yaparsınız?
Canınızı kurtarmak isteği ile kaçmak istiyorsunuz; terliklerinizi arıyorsunuz, birden bire elektrikler kesiliyor; el yordamıyla arıyor ama bulamıyorsunuz. Sarsıntılar devam ediyor, ayakta duramıyorsunuz…Sevdikleriniz aklınıza geliyor. Onlar yanınızda ve güvende olsunlar istiyorsunuz. Onlarla bir arada olmak için çırpınıyorsunuz. Anahtar ve çantanızı, kimliklerimiz aklınıza geliyor, nerde olabileceklerini düşünüyor; onu da arıyor, bulamıyorsunuz…Evde her şey birbirine girmiş…Canınızı kurtarmaya çalışıyorsunuz. Kapıya yöneliyorsunuz. Kapı tamamen oturmuş; açmaya çalışıyorsunuz fakat açılmıyor. Ne hissedersiniz?…

ÖNERİLER:
1 Kimlikleriniz çantanızda, çantanız da kolay bulabileceğiniz bir yerde olsun.
2.Cam parçalarının ayaklarınıza zarar vermemesi için, terlikleriniz mutlaka yatağınızın dibinde olmalı.
3. Sakin kalmaya çalışın, paniğe kapılmayın.
4.Çok büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün olmayabilir. O durumda, başınızı ellerinizle koruyun ve bulduğunuz en emin hayat üçgeninde (sığabileceğiniz boşluk alana) çömelin.
Sağlam bir masa, mobilya , yatak arası gibi bölgelerde, üçgen alan bulmaya çalışın. Cenin pozisyonunuzu sallantı bitinceye kadar değiştirmeyin.Bina içinde kalın.
5.Kalabalık mekanlarda iseniz, kesinlikle merdivenlere, asansörlere
koşmayın. Sinema, tiyatro gibi mekanlarda, kendinizi koltuk gibi nesnelerle koruyun, sakin olun ve başkalarını da sakinleştirmeye çalışın.
6.Bina dışında iseniz, binalardan dökülecek parçalardan ve camlardan, elektrik direği ve tellerinden
uzakta güvenli bir yerde depremin durmasını bekleyin.
7.Araç kullanıyorsanız , sarsıntı geçene kadar güvenli bir yerde durun ve araç içinde kalın.
Mümkünse, trafikten olabildiğince uzaklaşın. Köprü, üst geçit, tüneller tehlikelidir, buralardan ve mümkünse ; ağaçlardan, enerji nakil hatlarından uzakta durun…Özellikle denizin çekilme ve birden bire kabarma tehlikesine karşı sahilden olabildiğiniz ölçüde uzakta kalın.
8. Otelde iseniz, “benim en güvenli alanım neresi olabilir? ” düşüncesiyle , sağlam kolon ve kirişin bulunduğu güvenli alanları tercih edin. Tabi bunu yaparken takıntıdan uzak ve tedbiri de elden bırakmadan…
8. Mutlaka ailece ilkyardım kursu alın.
9. Mümkünse, ” başkalarına nasıl bir katkıda bulunabilirim? ” düşüncesiyle; ilinizde AFAD ekibine katılın.
10. İlkyardım biliyorsanız başkalarına müdahale edin..
11. Bulunduğunuz ilin deprem toplanma merkezini öğrenin. Sevdiklerinizle böyle bir durumda nerde bir arada olacağınızı daha önce karşılaştırın.
12.Deprem sonrası artçı depremler devam edeceği için bu depremlere karşı hazırlıklı olun. Eviniz hasar gördüyse ve evinizi terk etmek zorunda kalıyorsanız; değerli eşyalarınızı alın; bir valize, battaniye, içecek, yiyecek, mevsimine göre kalın ya da ince yedek giysiler alın, sağlam ve rahat ayakkabılarınızı alın.
13.Evinizde tedbir olarak deprem olasılığına karşı ise; içinde kuru ve hemen yenmeye hazır gıdaların, içeceklerin, uygun kıyafetlerin, el fenerinin, radyo ve yedek pillerinin, ilkyardım çantasının olduğu, hemen alıp çıkabileceğiniz bir valiziniz olsun.
14. Yatağınızın başucunda kitaplık ve tablo olmasın. Devrilebilir dolapları, tablolarınızı, gardırobunuzu duvara sabitleştirin .Mutfak dolapları içindeki tabak ve bardaklarınızı şiddet sırasında fırlayıp size zarar vermemesi için, dolap kapaklarına özel kilitler takın.
15. Ev alacaksanız, depreme dayanıklı mı diye araştırın.
16. Deprem sigortanız olsun.

Depremle yaşamayı, ama bilinçli ve tedbirli yaşamayı öğrenelim.
Sağlıkla, mutlulukla ve sevgiyle kalın.
Ayşegül Özkonak
İlk yardım Eğitmeni

Aile Danışmanı