AYRILDIĞI HALDE KOPAMAMAK
İlişkilerinizde hayatınızdaki kişiye ve ilişkiye kendinizden aşırı fedakarlık yapar mısınız?
Kendinizi hiçe sayar mısınız?
O kişiyi hayatınızın merkezine mi alırsınız?
Bir ilişkiye gereğinden fazla anlam yüklerseniz; o kişiyi hayatınızın merkezine alır, kendinizi hiçe sayarsanız; bu ilişki bittiğinde ve o kişi sizin hayatınızdan tamamen çıktığında da muhtemelen dibe vuruyorsunuzdur. Bu kişi bir arkadaşınız, bir sevgiliniz, anneniz, babanız ya da evliyseniz eşiniz ve varsa çocuğunuz olabilir.
Öncelikle herkesin yerinin sizin hayatınızda farklı bir yerde olması gerekir. Hiç kimse, bir diğerinin yerine geçemez. Mesela, sevgiliniz ya da varsa eşiniz ya da çocuğunuz; sizin her şeyiniz olamaz. Ona ” Sen benim her şeyimsin.” dediğinizde; hem ona taşıyamayacağı bir yük bindirmiş, kapana kıstırmış, böylece kendinizden uzaklaştırmış; hem de onu hayatınızın merkezine aldığınız için, birgün giderse korkusuyla kendinize sürekli bir işkence etmiş olursunuz.
Bilmelisiniz ki, kimse kimsenin her şeyi olamaz. Bu mümkün değil.
Duygusal açlığınızı bu şekilde doyuramaya çalışmanız, iletişiminize zarar verir. Bu doyumsuzluğun yapılan çalışmalarla düzelme yöntemleri var elbette, bununla birlikte; bu şekilde davranmaya devam ettikçe, kendinizi değersiz hissettiğinizden, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmediğinizden; onlarla olan ilişkinize, kendinizden fazla fazla verdikçe; var olan ilişkinizin bozulmasına sebep olursunuz. Bunun nedeni, kendinizi hiçe saymış olmanızdır. Bu da sizi mutsuz eder ve diplerde hissetmenize sebep olur.
Herkese hak ettiği ölçüde, olması gerektiği kadar anlam yükleyebilirsiniz.
Hayatınızdaki olanı yokmuş gibi de farz edemezsiniz, olanı olduğu gibi kabul ederek; kendi özelliklerinizi,
karşıdaki insanın olumlu, olumsuz özelliklerini gerçekçi olarak değerlendirip
bakış açınızı, düşüncelerinizi değiştirerek; mutluluğu yakalayabilirsiniz.
Not: “Sen benim herşeyimsin” diyen kişinin duygusal açlığı vardır.
Duygusal doyum ise çocukken; anne babadan alınır. Çocuk anneden kaygılı güvensiz bağlanma almıştır.
Böyle bireylerin, duygusal yoksunluk, kaybetme, terk edilme, yalnız bırakılma, boyun eğme, kendini feda etme, onay arayıcılık, reddedilme, kabul görmeme vb. şemaları vardır. Bu şemalar 0-6 yaş dönemine aittir.
Birey ilişki sorunu yaşıyorsa, ayrıldığı halde o kişiden kopamıyorsa; mutlaka bir destek almalıdır.
Sevgiyle kalın…
Ayşegül Özkonak
Aile Danışmanı
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı
Comments are closed.