HANGİ DAVRANIŞLARIMIZ ÇOCUĞA ŞİDDET SAYILIR? KÜSMEK ŞİDDET MİDİR? ÇÖZÜM NEDİR?

Bazı anne babalardan duyarsınız: “Ben çocuklarımı büyütürken bir fiske bile vurmadım! ”
Böyle konuşan ebeveynlerin çocuklarıyla konuşulduğunda (derine inildiğinde) ise, istemeden de olsa; psikolojik şiddet uygulayarak gönüllerinde onarılmaz yaralar açmış olabildikleri fark ediliyor. Peki ama nasıl?

ÇOCUĞA ŞİDDET ÇEŞİTLERİ NELER?

1.Yok saymak, küsmek, reddetmek, terketmek, önemsememek; duygusal ve psikolojik şiddettir.
Bir anne ya da babanın; çocuğunun yaptığı küçük bir hatayı, onu terbiye etmek amacıyla affetmeyip, küsme davranışı göstermesi de; büyüyüp yetişkin bir birey olduğunda yaptığı bir hatadan dolayı, kendi evine gelmesine izin vermemesi de PSİKOLOJİK BİR ŞİDDETTİR.
Küsmek; çocuğu olduğu gibi kabul etmemek, reddetmek, terketmekle eşdeğerdir. Bu da çocuğun ruhsal anlamda yara almasına neden olur. Çocuğun algısı değişir; anne baba tarafından istenmeyeceği, sevilmeyeceği inancına kapılmasına neden olur.

2. Ebeveynin çocuğunu ekonomik gelirden mahrum bırakması, bir yetişkin olduğunda da kazancını elinden alması, aşırı harcama olmadığı halde cimriliğe varan kısıtlamalar getirmesi EKONOMİK ŞİDDETTİR.

3. Çocuğunun teyzesine, halasına, babaannesine, anneannesine gitmesine engel olması, onlarla iletişimini engellemesi, eğer anne – baba boşanmışsa; annenin evine ya da babanın evine gitmesini yasaklaması; ya da sokağa çıkmasını yasaklaması,
sosyalleşmesini engellemesi, SOSYO KÜLTÜREL ŞİDDETTİR.

4. Hakaret ve küfür etmek;
kişiliğiyle, fiziksel bedeniyle;
öğrenciyse zekasıyla, başarısıyla; yetişkinse eğer mesleğiyle ilgili küçük düşürücü ifadeler kullanmak, çocuğunun özelliklerini başkalarıyla kıyaslamak, rencide edici sözler sarfetmek, SÖZEL(PSİKOLOJİK) ŞİDDETTİR.

5. Evlatlıktan reddetmek; duygusal ve PSİKOLOJİK ŞİDDETTİR.

6. Fiziksel şiddetin yanında, karşısındakinin bedenine zarar vermese bile; elindekileri yere çarpma, vurma davranışı sergilemek, öfkesini kontrol edememek de; FİZİKSEL ŞİDDETTİR.

ÇÖZÜM NE?

1. Eğer çocuğunuzla aranızda iletişim sorunu varsa ve bu sorunla ilgili yapılan hatanın bir ucu size dokunuyorsa burda kendi düşüncelerinizi, inançlarınızı, davranış kalıplarınızı da gözden geçirmelisiniz.

BİR SORUN VARSA KENDİNİZE ŞU SORULARI SORUN;

– Çocuğumla yaşadığım bu olayda ne hissettim?
– Kayıp mı yaşadım?
– Beni küçük mü düşürdü?
– Ekonomik sıkıntıya mı uğrattı, saygınlığımı yitirmeme mi neden oldu?
– Saygısız mı davrandı?
– Yoksa hiçbiri yok, O sadece kendi olmaya çalıştı, kendi kararında ısrar etti, ben anne babamdan gördüğüm “anne ne derse o olur, baba ne derse o olur, iyi çocuk onların sözünden çıkmaz” inancıyla yetiştiğim için, bunlar benim hissettiklerim mi?
– “Ben anne babama karşı böyle değildim, bu bana nasıl böyle davranır?”
Diye kendi çocuğuma öfke duyuyor olabilir miyim?
– Kendime, şimdiye kadar kendim olamadığım için öfke duyuyor olabilir miyim?
– Kendi ana babama zamanında beni kısıtladıkları için öfke duyuyor olabilir miyim?
– Kendi çocuğuma bana başkaldırdığı, sesini çıkardığı, kendisi olmaya çalıştığı, benim gibi olmadığı için öfke duyuyor olabilir miyim?…

Anlaşmazlık bunlar gibi kendinizle ilgiliyse, öfke kontrolü ve bunun altında yatan nedenleri değiştirmek için bir yardım alın. Onunla yeniden iletişim sağlamak için doğru adımlar atmalısınız.

2. Çocuk doğmadan önce “çocuk nasıl yetiştirilir?” konusunda kitaplar okumanız, görseller izlemeniz, seminerlere katılmanız, olumlu davranışlarınızın oluşmasında etkili olur.

Eğer şu anda evlisiniz ve çocuk sahibiyseniz ve çocuğunuzla aranızda
iletişim hatası varsa; kitaplar, seminerler, eğitici videolar da iletişiminiz için faydalı olur. Gerektiğinde bir uzmandan destek alarak, iletişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

3. Çocuklar, kişilik yapısını ve iletişim yöntemlerini ailelerinden alır. Okulda ve sosyal çevrede geliştirirler.
Erişkin olduklarında da tüm öğrendiklerini kendi çocuklarına aktarırlar.
Çocuklara aktarım bu şekilde olduğuna göre; daha evlenmeden ve çocuk sahibi olmadan önce NLP eğitimini öneririm.
Ama diyelim ki siz şu an evlisiniz ve çocuklarınız var. Zararın neresinden dönülse kârdır. Bireyler NLP eğitimi alarak kendilerini tanımayı,
dilini doğru kullanmayı bilebiliyorlar.
iletişim yöntemlerini de öğrenerek duygularını saygı
çerçevesinde ifade edebilmenin hazzını yaşıyorlar. Bunun için de mümkünse kurslara, seminerlere gitmenizi, eğitimler almanızı öneririm.
Bireyler hem evlenme öncesinde hem de sonrasında “evlilikte nasıl mutlu olunur eş nasıl mutlu edilir?” konusunda eğitilmeliler ki, mutlu olsunlar; mutlu ailelerden de mutlu ve başarılı çocuklar meydana gelsin.

4. Öfkeyi yönetememek, iletişim hatasıdır. Öfkeyi yönetmeyi bilmiyorsanız; gerektiğinde bir uzmandan destek alın, hem erkeğinize (ya da kadınınıza) hem de çocuklarınıza nasıl davranmanız gerektiğini bilir, karşılıklı dinleme, anlama, saygı, ilgi, empati ile karşılıklı iletişimi güçlendirebilir ve hem kendinizin, hem ailenizin, hem çocuklarınızın mutluluğunu sağlayabilirsiniz.

Not: Bu yazımı sonuna kadar okuduysanız, çocuğunuza şimdiye kadar nasıl davrandığınızı gözlemleyin. Kendi davranışlarınıza uzaktan bakın. Eğer olumsuz davranıyorsanız, davranış değişimine hazır olun.
Sevgiyle kalın… 😊

Ayşegül Özkonak
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı