EŞ İLİŞKİLERİNDE ÇÖZÜM
Eşlerin birbirlerine tavır ve davranışları; evliliğin akışını olumlu ya da olumsuz etkiler.
Bizler evliliğimizin mutluluk ve huzur içinde devamını istiyorsak nelere dikkat etmeliyiz?
Diyelim ki, eşiniz hastalandı.
‘Geçmiş olsun neyin var? Sen iyileş yeter. Benim için önemli olan sensin’ der misiniz?
Yoksa ‘Olabilir, hastasındır, doğrudur.’ mu dersiniz?
Peki birincisini söylemek çok mu zor?…
Erkeğiniz /kadınınıza ‘GEÇMİŞ OLSUN’ deseniz, ilgi gösterseniz inanın daha çabuk iyileşecek. Hatta hastalanmayacak bile. Çünkü sevgidir insanları iyileştiren. Sevgisizliktir kişiyi yatağa düşüren…
Erkeklerin çoğu arabalarına inanılmaz özen gösterir. Peki sayın beyler; eşiniz kaza yaptı ve korku dolu bir sesle sizi aradı…İlk sözünüz ne olur?
‘Sen nasılsın? Onu söyle. Araba önemli değil.’ mi?
Yoksa “Araba ne durumda? Dikkat etseydin ya nasıl dikkat etmezsin! Koskoca direği gözün nasıl görmedi? ” mi dersiniz?…
Bozulan arabalar tamir edilebilir ama kırılan kalpler, incinen duygular tamir edilemez.
Diyelim ki, eşinizin çok sevdiği, sizin de sevmediğiniz onun bir yakını hastalandı ya da vefat etti. Sevdiği insanı kaybettiğinden dolayı yaşadığı üzüntüsü, belki size basit gibi gelebilir. Hatta o kaybı sizi memnun bile edebilir. Sevmiyordunuz ya!…
Eşinizin üzüntüsüyle, hastalığıyla, başına gelen bir olayla üzülemiyorsanız, ona değer veremiyorsanız, moral olamıyorsanız soğuk ve ilgisizseniz sokaktaki teğet geçen bir insandan hiçbir farkınız yok demektir. Hatta bazen sokaktaki insan bile daha yakındır. Böyle süregelen her bir olay ya da durum, domino taşı gibi duygu birikimine neden olur. Öyle bir gün gelir ki bu değersizlik, önemsenmeme, ikinci hatta belki de beşinci plana konulma hissi kişide önemli kararlar almaya neden olur. Ve ilişki hiç beklemediğiniz bir anda ayrılıkla sonuçlanır.
Eşinizle eski sevginizi yitirdiyseniz ‘Neden böyle olduk?’ sorusu yerine, ‘İlişkimizi nasıl daha iyi hale getirebiliriz? Bunun için neler yapabilirim, neler mümkün? Kimler evliliğimin düzelmesine katkıda bulunabilir? Profesyonel anlamda kimlerden destek almalıyım? ” diye sorun kendinize. Çünkü ‘NEDEN’ sorusu mazeret ürettirir zihninizde. ‘Nasıl’ sorusu ise çözüm.
Çözümü bulmanız ve yuvanızda mutlu olmanız dileklerimle sevgiyle kalın…:)
Ayşegül Özkonak
Aile Danışmanı
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Danışmanı
Bir cevap yazın