BUGÜN FARKLI NE ÖĞRENDİN?
Yıllar önce ben ortaokula, ablam liseye giderken; okuldan geldiğimizde annem bize ‘ Gününüz nasıl geçti? Bugün ne öğrendiniz yavrum?’ diye sorar, biz de heyecanla o gün dikkatimizi çeken bir dersin konusunu aklımızda kaldığınca anlatırdık. Ve farkında olmadan o öğrendiğimiz konuyu tekrar etmiş olurduk. Hatta annem İngilizce kelimeleri, cümleleri, ablamla birlikte tekrar ederken öğrendi. Öğrenmeyi ve öğretmeyi sanırım bu yüzden ÇOK seviyorum…Annem ilkokul mezunu bir annedir. Anneannem, dayımın tüm ısrarlarına rağmen annemi okula göndermek istememiş ‘O benim tek kızım, körün bir değneği (bu arada rahmetli çok da iyi görürdü. 😊 ) diyerek okumasına engel olmuş, annem de bu yüzden ancak ilkokulu okuyabilmiş. Üniversite okuyamamasına rağmen, ailede tam bir psikolog gibidir. Bir çocuğa nasıl davranılır, toplum içinde nasıl rencide edilmez. Hatası varsa, kızmadan bağırmadan, eleştirmeden, şiddet uygulamadan, küçük düşürmeden nasıl kenara çekip konuşulur?..
Bir çocuk nasıl eğitilir?…
Fazla şımartmadan, fazla sıkmadan, baskı uygulamadan…
Konuşarak…
Bir insan nasıl dinlenir?…
Bir insanın gözüne bakarak gerçek anlamda dinlemeyi ben annemden öğrendim. Öyle güzel, anlamlı bakışları vardır ki…Bakışlarıyla konuşur. (Bu özelliğimi de annemden almak isterdim. ) 😊
Ben annemin bizi yetiştirirkenki davranışının öneminin ayırdında değildim.Ta ki Öğretmen olup, 1986’da Leo Buscaqlia’nın bir kitabını okuyana kadar. O da kitabının başında babasının kendisine ‘ Leo bugün farklı ne öğrendin? ‘ diye sorduğunu kaleme almış…
Sonrasında da oğlumu yetiştirirken farkında olmadan annemi taklit etmişim. Eğitimci olduğumda da öğrencilerime uygulamışım. Yani bende bu öğreti, davranışa dönüşmüş. Eskiden velilerime, şimdi de çocuklarına öğrenci koçluğu yaptığım anne babalara söylediğim birşey var: Çocuklarınız okuldan eve geldiklerinde onlara “okulun nasıl geçti?” derseniz alacağınız cevap “iyi” ya da “berbat’ olur. Bunlar kapalı uçlu sorulardır. Yani konuşmanın arkası gelmez. Onun yerine;
” Gününüz nasıl geçti? Bugün farklı neler öğrendiniz? ” diye sorun. Bu soru açık uçlu bir sorudur. Konuşmanızı, iletişiminizi güçlendirir. En önemlisi de, siz bu şekilde sordukça ama gerçek anlamda ilgilenerek sordukça; yeni bir şey öğrenmek için can atacaklardır…
Not: Varsa çocuklarınızda, torunlarınızda, çocuklarınız yoksa; yeğenlerinizde farkı fark etmek için en az 21 gün deneyin.
Sevgiyle kalın… 😊
Ayşegül Özkonak
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı
Bir cevap yazın