ÖZGÜVENİ ARTIRMANIN YOLLARI
1. Kendinizi gerçekçi olarak tanımlayın.
Algılarınız neler?
Pozitif misiniz, negatif mi?
Nelerden hoşlanır, nelerden hoşlanmazsınız?
Yetenekleriniz neler, onları nasıl güçlendirebilirsiniz?
Neleri yapma gücüne, yetkisine, yeterliliğine sahipsiniz?
Neleri başarmak istiyorsunuz?
Bunun için neler yapmalısınız?
Hayat amacınız neler olabilir?
Kendinize sorup cevaplayın.
Önce kendinizin farkında olun.
2. Gerektiği yerde, gerektiği kadar hayır demeyi öğrenin. Hayır deyince de kendinizi ödüllendirin.
3. Şüpheci olduğunuzda,” En kötü ne olur ?Daha önce buna benzer bir olay yaşadım mı? Şüpheciliğimi nasıl durdurabilirim ?” Diye sorun kendinize.
4. Çekingenseniz sosyal ortamlara girin. Yardım kuruluşlarına katılın, aktif görevler alın. Ön plana çıkarak faaliyet gösterin .
Özgüveniniz yoksa muhtemelen sessiz konuşuyorsunuzdur. Ayna karşısında sesinizi yükselterek konuşma çalışması yapın.İlk ve son konuşmayı ses kaydına alın. Aradaki farkı fark edin. Ona göre ses tonunuzu ayarlayın.
5. Başarısızlıklarınızı küçültün.(Başarı ile ilgili yazımı tekrar okuyun. Başarının tanımını kendiniz yapın. Size göre başarı ne?
Başarılarınızda kendinizi ödüllendirin)Başarısızlığın, başarı için bir adım olduğunu bilin.
6. Sevilmediğinizi hissediyorsanız siz kendinizi sevmiyor, buna kendinizi layık görmüyorsunuzdur.
Her sabah aynanın karşısına geçin ,gülümseyin ve görüntünüze ” sen çok güzelsin, harikasın, seni çok seviyorum, iyi ki varsın” deyin.
7. Aşağılık duygunuz mu var? Her insan denktir. Biri diğerinden farklı değildir. Makam, mevki, rütbe, parasal güç, eğitim sadece bir etikettir. Toplumun kabulüdür. Sizin değil. Önemli olan iyi bir insan olabilmektir.
8. Hedeflerinizi yetenekleriniz doğrultusunda gerçekçi olarak değerlendirin. Adım adım ona doğru ilerleyin. Gerekirse bir bilenden yardım alın.
9. Biri hakkında zihninizde olumsuz senaryolar başlıyorsa hemen durdurun.” Onu demek istememiş olabilir./İşi çıkmıştır, onun için arayamamıştır” gibi niyet ve düşüncenizi değiştirin.
10. Kararsızsanız, olayın artısı eksisini düşünün. Gerekirse not alarak belirleyin. Karar verdiğinizde kendinizi ödüllendirin.
11. Hata yapmaktan korkuyorsanız, akışa bırakın. Her insan hata yapabilir. Önemli olan tekrarlamamaktır. Bunu düzeltebilecek yeteneğe sahipsiniz.
12. Değersizlik duygunuz varsa, muhtemelen aileden bu özelliği kazanmışsınızdır. Kendiniz hakkındaki olumsuz olan iç sesinizi susturun. Her sabah ayna karşısında görüntünüze gülümseyerek ” ben değerliyim, buna hakkım var ve layığım” deyin.
13. Başkalarına ve hayata güvensizlik varsa, geçmişte mutlaka bir travma yaşamışsınızdır. Bunu atlatabilmek için inandığınız bir danışmandan yardım alın.
14. Şikayetleniyorsanız, kendinizi durdurun.” Bu konuda ne yapabilirim, nasıl bir çözüm bulabilirim?” diye kendinize sorun.
15. Kıyafetinize dikkat edin.
16. Yürüyüşünüzü kameraya çektirin. Nasıl yürüyorsunuz? Sonra gözlerinizi kapatın. Kendinizi çok başarılı hissettiğiniz, yaparken mutlu olduğunuz bir anı hissedin. Bunu tüm vücudunuza yayın. Gözlerinizi açın. Şimdi kamerayla yürüyüşünüzü tekrar çektirin. Nasıl yürüdünüz?Yürürken artık bu hisle yürüyün.
17. Bir teklifte bulunacaksınız ama reddedilmekten mi korkuyorsunuz? “Ben elimden geleni yaparım. Kabul ederse iyi ; etmezse şansımı denemiş olurum. Kabul edip etmemek ona kalmış ama duygularımı ifade edebilirim” deyin.
18. Mükemmelciliği bırakın. Kimse mükemmel değildir. Bu dünyaya kendimizi tamamlamak için geldik. Mükemmel olmak için değil.
19. Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğü hakkında bir saniye bile zaman harcamayın. Kendinizden eminseniz, başkalarının ne düşündüğünün önemi yok.
20. Hadi başlayın. Başarabilirsiniz.
Sevgiyle ve özgüvenle kalın.:)
Ayşegül Özkonak Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Danışmanı