- Yeni ve doğru alışkanlıklar kazanmaları konusunda acele etmeyin. Olumsuz bir davranış, bir günde kazanılmadı. Eski alışkanlık o yüzden bir günde unutulmaz, yerine yenisi hemen konmaz. Sabredin. Attığı her küçük adımı, gösterdiği her ufak çabayı takdir edin.
- Olumsuz dil kullanmayın. Günlük kullandığınız dil de; çocuğunuza kullandığınız dil de olumlu olmalı.
- Pozitif ve güleryüzlü olmanız ailenizi de olumlu etkiler. Ancak olumsuz tavır sergileyen çocuğunuza da gülümsemeye devam etmeyin. Beden dilinizle ve sözlerinizle uygun dil ve doğru kelimeler kullanarak hatasını farketmesini sağlayın. Duygularınızı gizlemeyin. “Senin bu davranışın beni çok üzdü.” diyebilirsiniz.
- Sevginizi gösterin.
- Dokunun, sarılın, güven verin.
- Değişim istediğiniz bir konuda kuralı onunla birlikte koyun. Kuralı bozmayın. Kural bozulduğu anda hangi cezayı alacağını yine birlikte kararlaştırın. Mesela bilgisayarda çok oyun oynuyorsa, hafta sonu izlemesinin kısıtlanması; kuralı bozduğu için aldığınız ortak ceza olabilir.
- Sakin ve sabırlı olun.
- Çabuk büyüyorlar, onlarla vakit geçirecek fırsatlar yaratın.
- Bol bol sohbet edin.
10.Yargılamayın, eleştirmeyin, hakaret etmeyin, suçlamayın. - Ona İnandığınızı belli edin.
- Çocuğunuzun kapasitesi illa da tıp, hukuk, mühendis gibi fen alanlarına uygun olmayabilir. Onun hangi çoklu zekaya sahip olduğunu öğrenin. Bir balık, ağaca tırmanamaz ama muhteşem yüzebilir. Hangi alanda başarılı ise, o alanda teşvik edin. Belki o şekilde insanlığa, evrene katkıda bulunacak. Belki çevresine ışık saçan, muhteşem bir sanatçı olacak. İzin verin istediği alanda yol alsın.
- Onunla aynı ortamda iş bölümü yapın. Size destek olmasını sağlayın.
Bu arada kendinizle ilgili, ilgi çekici, ders vermeden konuşun ama ders verici anılarınızı anlatın. Kendisini size yakın hissedecektir. - Onun da size sorunlarını anlatmasına izin verin.
- Her işini siz yapmayın. Kendi odasını temizleme sorumluluğunu, çöp dökme, markete gitme gibi sorumlulukları sıraya göre de olsa almasına izin verin.
Çocuğumuza olan sevgimiz; onu koruyucu bir fanus kapatmak değil, hayata hazırlamaktır. Tıpkı bir kuşun yavrusuna nasıl uçacağını; besini, suyu nasıl bulacağını öğrettiği gibi.
Yazdıklarım size faydalı geliyorsa, alma verme dengesi için, sevdiklerinizi etiketleyebilirsiniz.
Sevgiyle kalın…
Ayşegül Özkonak
Aile Danışmanı
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı
05052509633
https://instagram.com/kisiselgelisimdansman
www.aysegulozkonak.com
aysegulozkonak@gmail.com
Evlilik, Anne-Baba-Çocuk İletişimi, Kişisel Gelişim konusunda paylaşımları merak ediyorsanız, Ayşegül Özkonak YOUTUBE kanalıma abone olabilir ve eğer seçerseniz; beğeni tuşunu tıklayabilirsiniz.
Comments are closed.