İLETİŞİM SORUNLARINDAN ÖRNEKLER
” Hocam kayınvalideme yakın oturuyoruz. Pat diye gelir. Hiç sormaz, danışmaz. Oğluna “akşam size geliyoruz” der. Hazır mısın, uygun musun? demez. Ben çalışıyorum. Çalışmasam bile, benim de kendime göre işim var. Sırf bu yüzden eşimle kavga ediyoruz. Ne yapabilirim?”

Kayınvalideye öneriler:
“Gelininize çat kapı gitmeyin. ” “Oğlumun evine de izinle girecek değilim ya?” diyenlerdenseniz, yanılıyorsunuz. Onun ayrı bir evi var. Hatta evlerine gitmek istediğinizde; ziyaretlerine gitme isteğinizi oğlunuzla değil, gelininizle konuşun. Bakalım müsait mi? Evde programları kadınlar yapar. Sizin geleceğiniz zaman bir programı olabilir. Siz de onlar da rahat etsin istiyorsanız, siz onların programına uymalısınız.
Aranızdaki kişisel sınırı bilirseniz, sorun olmaz. Kişisel sınırın olmadığı ya da bozulduğu zamanlar, ilişkiler arasında sorunlar baş gösterir…

Gelinler için öneriler:
Bir gelin örneği ” Hocam kayınvalidemle aram çok iyi. Ben çalışıyorum, O bizde kalıyor ve kızıma bakıyor. Eve geldiğimde evi toplamış, yemekleri yapmış oluyor . Ama öyle bir hal aldı ki, evimin tüm düzenini kendi kafasına göre değiştiriyor. Sanki o ev onun. Arkadaşlarını akrabalarını eve çağırıyor. Ben kendi evimde kendimi misafir gibi hissediyorum.”

Bu gelinin kendini misafir gibi görmesi normal. Çünkü kişisel sınırları belirlememiş.
‘Misafir gelebilir mi? Gelebilir. Çünkü diğer türlü, kayınvalidesi çocuk ve evle uğraşırken, kendinin kullanıldığı hissine kapılabilir. Ama evinde olduğu gibi eşi dostu gelirse, rahat hisseder.
En güzeli herkesin kendi evinde olup, torununa da kendi evinde bakması. Mümkün değilse gelininin evine gidiyorsa, orda da kişisel sınırların bilinmesi gerekir. Eşyaların yeri, gelin ve oğlu isterse değişir. Kayınvalide isterse değil.

Diğer bir konu eşya seçimi;
Bir danışan örneği
” Hocam evlendik, tüm eşyaların ve düğün parası bizden çıktı. 15 bin lira düğün için kayınım borç verdi. 10 bin de eşim kredi çekti. Asgari ücretle çalışıyoruz. Bir de bebeğimiz oldu. Elimizde hiçbir şey kalmıyor. Çocuk hastalanıyor, dr’a götürecek para bulamıyoruz. Ay sonunu zor getiriyoruz”

Yeni evlenecek olanlara :
1. Çok fazla takı alınmasa, bu kadar masraflı bir düğün yapmasanız, en kötü ne olur?
2. Ev eşyasını parça parça alsanız en kötü ne olur?
3. Bebeğinizin ailenize katılmasını, borçlarınız bittikten 2 sene sonraya ayarlasanız en kötü ne olur?
4. Gelirinizle, giderinizi belirleyip, eşyalarınızı ve düğün masraflarını abartıya kaçmadan, ( ki abartıya kaçmazsanız borçlanmazsınız da) kimseye borçlanmadan yapabilseniz en kötü ne olur?
Ayşegül Özkonak
http://www.facebook.com/aysegul.ozkonak
https://instagram.com/aysegulkisiselgelisim/
aysegulozkonak@gmail.com